Puutiaisten levittämät taudit

Puutiaisten merkitys loisina ei rajoitu verenimemiseen. Niiden kyky toimia useiden virus-, bakteeri- ja alkueläinsairauksien kantajina tekee niistä pelottavia hämähäkkieläimiä, koska ne voivat siirtää taudinaiheuttajia uhriinsa pureman välityksellä. Suomen oloissa tärkeimpiä puutiaisvälitteisiä tauteja ovat borrelioosi, puutiaisaivokuume ja anaplasmoosi.

Tautien tarttumista voi yrittää ennaltaehkäistä käyttämällä puutiaisten torjuntaan tarkoitettuja valmisteita ja tarkistamalla koira päivittäin (ns. punkkisyyni) sekä poistamalla koiraan tarttunut puutiainen esim. punkkipihdeillä, joita saa apteekista. Puutiaiset hakeutuvat yleensä kohtiin, joissa iho on ohuinta.

Koska taudinaiheuttajat voivat tarttua myös ihmisiin, on hyvä itsekin suojautua. Liikuttaessa punkkialueilla metsässä tai korkeissa heinikoissa on suositeltavaa pukeutua pitkiin housuihin ja vetää sukat lahkeiden päälle.Jos koiralla on oireita puutiaisen pureman jälkeen ja sillä epäillään puutiaisen tartuttamaa tautia, on se syytä viedä eläinlääkäriin. Valitettavasti tautien itämisaika saattaa olla niin pitkä (esim. borrelioosissa kuukausia), että puutiaisen tartuttamaa tautia ei aluksi osata epäillä. Punkkien levittämiä bakteeritauteja voidaan hoitaa antibiooteilla ja ennuste on usein hyvä, jos tartunnan hoito aloitetaan ajoissa. Pelkkä puutiaisen purema ei kuitenkaan vaadi antibioottihoitoa.